Od 1. októbra sa zvýši hranica príjmu pri hypotékach pre mladých

01.10.2013 Bratislava

Bratislava 1. októbra (TASR) – Od 1. októbra 2013 vzrastie maximálna hranica príjmu žiadateľa o štátom zvýhodnenú hypotéku pre mladých, a to o 37,70 eura. Hrubý príjem žiadateľa môže po novom dosiahnuť až 1063,40 eura. O zvýhodnenú hypotéku by tak mohlo mať od októbra záujem viac mladých ľudí.
Foto: deutschebank.ge

Maximálna výška príjmu žiadateľa o získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých do 35 rokov sa mení každý kvartál. Naposledy to bolo v júli, keď poklesla takmer o 112 eur na sumu 1025,70 eura. Odvíja sa od 1,3-násobku priemernej hrubej mzdy a určuje ju Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Výška tak kolíše podľa vývoja ekonomiky. Napríklad, ak v závere roka firmy dávajú odmeny či trináste platy, vylepšia tým priemer pre výpočet. To sa následne v druhom kvartáli roka odráža na vyššej maximálnej hranici príjmu žiadateľa," vysvetlil produktový analytik OVB Allfinanz Slovensko Jozef Fronc.

Preto záujemca, ktorý v danom kvartáli nespĺňa podmienky, no blíži sa k nim, ich môže ďalší štvrťrok splniť. "Okrem toho, štátom zvýhodnenú hypotéku si môžu zobrať aj dvaja mladí ľudia spolu a nemusí ísť o manželov. Hranica sa priemeruje na dvojnásobok základnej výšky," upozornil Fronc. To isté platí, ak vlani záujemca pracoval len časť roka. "Hrubý príjem sa priemeruje na celý rok," dodal analytik. Štipendiá či diéty sa doň nezapočítavajú.

Banka sa na zvýhodnení dohodnutej sadzby podieľa jedným percentom a štát dvoma percentami. Zvýhodnenie platí prvých päť rokov. Finančné domy na Slovensku potvrdzujú, že záujem mladých o hypotekárne úvery rastie.

"Z celkového počtu poskytnutých hypoték tvoria hypotéky pre mladých 20 %. Medziročne rastie objem poskytnutých hypoték približne o 25 %,“ priblížila hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová. Záujem o hypotekárne úvery pre mladých s klesajúcimi sadzbami majú aj klienti Slovenskej sporiteľne. Banka najväčší záujem zaznamenáva na jar a na jeseň. "Na záujem o financovanie bývania čiastočne vplýva sezónnosť, ale predovšetkým ekonomická situácia obyvateľstva, ceny nehnuteľností a vývoj inflácie. Dobrou správu je, že mesačný príjem v národnom hospodárstve v 2. štvrťroku 2013 mierne vzrástol, čím sa stali hypotekárne úvery pre mladých od októbra dostupnejšie pre väčší počet záujemcov," doplnil vedúci oddelenia retailových úverov v Slovenskej sporiteľni Ján Ondráš.
 

Vyberte región